Zes tips voor een veiligere bouwplaats

Dit is Klaas Schouten op een projectlocatie
Veiligheidsdeskundige en arbeidshygiënist, Klaas Schouten.

Een veilige bouwplaats is een plek waar iedereen met elkaar kan communiceren. Maar dat is niet alles, weet ook Klaas Schouten. Deze ervaren veiligheidsdeskundige en arbeidshygiënist bij Van Gelder is inspirator op het gebied van het realiseren van veilige projectlocaties. Hij deelt zes simpele tips. Hiermee zorgen we er morgen al samen voor dat de bouwplaats voor iedereen een veiligere projectlocatie is.

1. Weet met wie je werkt
Begin je dag samen. Met een aftrap met het hele team. Toon interesse in de personen met wie je werkt en inventariseer. Heeft iedereen vannacht goed geslapen? Voelt iedereen zich helemaal lekker? Staat iemands vrouw op het punt te bevallen? Spreekt iedereen Nederlands? Zo weet je hoe je met iemand kunt communiceren en of Bouwspraak handig is in gebruik op dat moment. Maar ook wat iemand op een dag wel of niet aankan. Eindig je dag ook samen. Deel je belangrijkste ervaringen van de dag en wissel tips uit als die er zijn.

2. Neem vakmensen in dienst
Zorg ervoor dat je vakmensen in dienst hebt. Een echte vakman weet welk materieel hij moet gebruiken om zijn werk te kunnen uitvoeren. Ook behaalde certificaten, diploma’s en ervaring zijn belangrijk om te peilen. Dat laatste is moeilijk maar niet onmogelijk te achterhalen. Wil je weten wat iemand kan? Neem dan een praktijkexamen af of laat iemand een dag meelopen op de werkvloer.

3. Zet een goede fundering neer
Iedereen weet dat je niet zomaar kunt starten met het graven van een put. Je hebt een opdrachtgever nodig, een gedegen plan en een vergunning. De fundering van jouw opdracht is belangrijk. Zorg voor een duidelijke startwerkinstructie. Wat gaan we realiseren? Wie heeft de leiding? Waar zijn de vluchtroutes? Belangrijke telefoonnummers? Deel deze informatie met je team.

4. Zorg voor nette, passende werkkleding
Zorg ervoor dat je werkkleding netjes in orde is. Het klinkt voor de hand liggend maar draag je een broek met scheuren en schoenen met gaten, dan ben je niet volledig beschermd en dat levert risico’s op. Een veiligheidshesje dat vuil is en onder de kleef zit, verliest zijn belangrijkste functie: opvallen. Een te grote helm blokkeert je zicht en hindert je tijdens het werk. Draai thuis dat extra wasje of vraag nieuwe werkkleding bij je leidinggevende.

5. Schoon en compleet materieel
Het materieel dat je gebruikt moet uiteraard technisch in orde zijn en gekeurd. Check de kettingen van de hijskraan en zorg bijvoorbeeld samen voor een opgeruimde keet. In een keet vol rommel hebben bacteriën vrij spel. Dat is niet gezond en dus niet veilig. Wil je zeker weten dat je alles goed hebt gecheckt? Pas het vierogenprincipe toe en vraag een collega om met je mee te kijken. Doordat de checks voor jou een gewoonte zijn, kijk je makkelijk ergens overheen. Dat is menselijk, maar onwenselijk.

6. Leer van elkaars ervaringen
Last but not least: communiceer. Of dat nu met Bouwspraak is tijdens werk, voor aanvang van de klus of erna. Houd elkaar op de hoogte van wat er speelt. Deel ervaringen, tips en tricks. Zorg ervoor dat onveilige situaties direct worden gemeld. Als we de kleine ongevallen weten te vermijden door ervaringen te delen, zal het aantal grote ongevallen uiteindelijk ook verminderen.

Heb je nog vragen over hoe jij je medewerkers veilig kunt laten werken? Zit je met specifieke vragen waar je over wilt sparren? Dan staat Klaas voor je klaar! Mail je vragen naar info@bouwspraak.nl. Wij denken graag met je mee!