Over bouwspraak

Duidelijke communicatie. Een groot verschil.

Nog steeds staan we in de top 3 van de meest onveilige sectoren. Dit kan en moet anders. Waar gaat het dan toch mis? Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Miscommunicatie, het overkomt ons helaas allemaal. Maar een goed bedoeld gebaar of waarschuwing kan in het ergste geval iemand op de bouwplaats
fataal zijn.

Heldere en eenduidige communicatie is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers vaak gehoorbescherming dragen. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige taal op de bouwplaats en daar komt nog eens bij dat het bouwproces complex is waardoor veel specialisten op dezelfde plek aan het werk zijn.

Boegbeeld Leo Alkemade
Hoe gaan we miscommunicatie dan met elkaar voorkomen? Precies hiervoor is Bouwspraak ontwikkeld. Dit begon met een lijst met woorden die omgezet zijn naar gebaren. Gebaren die iedereen op de bouwplaats zou moet kennen. Maar daarmee ben je er nog niet. Want hoe gaat iedereen die gebaren leren? Daar komt Leo Alkemade om de hoek kijken. Hij is de komende periode het boegbeeld van Bouwspraak. Met humoristische filmpjes, leuke foto’s, gemakkelijke toolboxen en andere communicatiemiddelen gaan we de komende jaren aan de slag om te zorgen dat iedereen op de bouwplaats Bouwspraak beheerst.

De initiatiefnemers van Bouwspraak
De cao-partijen in de Bouw & Infra hebben Bouwspraak opgezet, te weten: Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.