5 quick wins om de veiligheid in jouw organisatie te vergroten

Van poster tot strikt telefoonbeleid: er zijn verschillende manieren om een bouw- of projectlocatie veiliger te maken. François Labout is leermeester-trainer bij Volandis en geeft een aantal quick wins die je vandaag nog kunt toepassen.

Ga aan de slag met posters en video’s

“Mondelinge communicatie is goed, maar vaklieden zijn juist beeldend ingesteld. Bepaalde regels of maatregelen kun je daarom beter in beeld laten zien. Denk hierbij aan herkenbare gevaren of veelvoorkomende fouten op de werkvloer. Hang wat Bouwspraakposters op door heel het gebouw of toon een veiligheidsvideo op de narrowcasting van je organisatie.”

Houd het herkenbaar

“Stel je gaat aan de slag met posters of video’s over veiligheid, dan is het goed om beeld te kiezen dat herkenbaar is voor je collega’s. Werkt je bedrijf met gele helmen, dan brengt een veiligheidsposter met dezelfde kleur helm de boodschap effectiever over dan een andere kleur.”

Stel een telefoonbeleid op

“Telefoons op de bouw- of projectlocatie leiden af. En afleiding zorgt voor gevaar. Bij sommige grote organisaties is het al de standaard: je telefoon inleveren bij de poort. Maar bij kleinere organisaties weer niet. Bij een telefoonbeleid is er soms weerstand, maar elk tegenargument is te weerleggen en op te lossen. De teamleider heeft bijvoorbeeld altijd een telefoon bij zich waar iedereen gebruik van kan maken in geval van nood. En als iemand dan toch even zijn eigen telefoon nodig heeft, dan kun je die altijd halen.”

Blijf herhalen

“Herhaling is belangrijk. Eenmalig iets uitleggen of laten zien blijft natuurlijk minder goed hangen. Door bijvoorbeeld regelmatig een instructievideo te laten zien, zet je een eerste stap richting een veilige werkomgeving.”

Laat het initiatief vanuit de werkvloer komen

“Wat me opviel toen ik nog werkzaam was in de bouw: als de werkgever een maatregel of opdracht introduceerde, heerste er vaak een sfeertje van ‘daar heb je hem weer’. Daarom is het soms goed om het initiatief van een collega te laten komen. Dan zijn anderen sneller geneigd om het ook op te pakken.”

Download de Bouwspraak toolbox

Hulp nodig om de veiligheid en zichtbaarheid te vergroten? Hier download je een handige toolbox om jouw organisatie Bouwspraak-proof te maken. Deze toolboxen zijn bedoeld om de veiligheid van jouw organisatie te vergroten. Je vindt er informatie over wet- en regelgeving, de Bouwspraak-gebaren en andere nuttige informatie. Aan de slag dus!