Dit is waarom Bouwspraak onmisbaar is in het leven van een bouwvakker

Het is de harde waarheid: de bouw is een van de meest onveilige sectoren van Nederland. Bij de pakken neerzitten dan maar? Zeker niet! Elke uitdaging vraagt om een oplossing en al helemaal als het om ieders veiligheid gaat. Daarom is Bouwspraak in het leven geroepen. Maar wat houdt het precies in en wanneer kun je het gebruiken?

Feiten om op te bouwen

Om even met wat cijfers te gooien: uit een rapportage van Inspectie SZW blijkt dat er in de bouwsector de meeste dodelijke én zware ongevallen plaatsvinden. Dat is best schokkend, zeker als je je bedenkt dat het aantal ernstige ongevallen is gestegen. De Inspectie SZW ontving in 2019 4.474 meldingen van arbeidsongevallen. Dat is 4 procent meer dan het jaar daarvoor en ruim 22 meer dan in 2015. De volgende soorten ongevallen komen vaak voor:

  • ‘Contact met een bewegend object’
  • ‘Vallen (niet van hoogte)’
  • ‘Contact met de bewegende delen van een machine’
  • ‘Val van hoogte’

Duidelijke taal

Bouwspraak is een belangrijke oplossing die het verschil kan maken om de sector veiliger te maken. Dit zijn verschillende hand- en armgebaren specifiek voor de bouwplaats, zodat collega’s elkaar op onveilige situaties kunnen attenderen. In de Bouw & Infra zijn er veel harde omgevingsgeluiden, dus hoe handig is het om met één of enkele hand- en armgebaren aan elkaar uit te kunnen leggen dat iemand 112 moet bellen, of dat iemand aan de kant moet omdat er bijvoorbeeld een voertuig achteruit rijdt?

Variëteit

Daarnaast werken op de bouwplaats medewerkers van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Dat laatste is een uitdaging als het om communicatie gaat. Want hoe ga je in een split-second een collega attenderen op een onveilige situatie als hij of zij jouw taal niet of nauwelijks spreekt? Met Bouwspraak verloopt deze communicatie een stuk soepeler.

Gebaren(to)taal

Bouwspraak bestaat uit gebaren of borden die onder te verdelen zijn in:

  • 11 waarschuwingsgebaren
  • 8 actiegebaren
  • 7 persoonlijke beschermingsmiddelen
  • 11 borden

Benieuwd wat de hand- en armgebaren precies inhouden? Hier lees je er alles over.

Iedereen aan de Bouwspraak

De hand- en armgebaren zijn simpel en voor iedereen makkelijk te leren. Het is nu zaak dat iedereen in de sector Bouwspraak onder de knie heeft. Maar net als het realiseren van een gebouw kost dit tijd en moet dit stap voor stap. Van het storten van de fundering tot en met het bijspijkeren: er ligt een mooie uitdaging te wachten. Of je nu zzp’er, stukadoor of eigenaar bent van een groot bouwbedrijf: we hopen dat ook jij je steentje aan dit grotere geheel wil bijdragen.

Gezamenlijk initiatief

Bouwspraak is in het leven geroepen door sectorpartijen Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen. Het bijzondere aan dit initiatief is dat de belangen van werkgevers en werknemersbelangen hier samenkomen. Want alleen door samen te werken, creëren we meer draagvlak om Bouwspraak te implementeren. En het belangrijkste: we redden er levens mee.

En nu?

Vind je het interessant om op de hoogte te blijven van Bouwspraak? Benieuwd hoe we de bouwplaats samen tot een veiligere werkplek kunnen maken? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg ons op