Dit is hoe leiderschap de veiligheid vergroot

Goed leiderschap in de Bouw- en Infra is nodig om de veiligheid te garanderen. Waar moet een goede leidinggevende precies aan voldoen? Hoe zorgt hij of zij ervoor dat de werkvloer nóg veiliger wordt? René du Pon, Hogere Veiligheidskundige bij Volandis legt uit.

René, waar moet een goede leidinggevende in de Bouw & Infra aan voldoen?

“Een leidinggevende moet het voortouw nemen. Dat betekent niet achter de feiten aanlopen maar ze vooraf onderkennen. Om dat te kunnen doen heb je vakkennis nodig over veiligheid en gezondheid. Je moet analyseren en besluiten kunnen nemen. Verder is het van belang dat je communicatief vaardig bent. Op die manier zorg je voor een veilige en gezonde werkplek voor je medewerkers. Bovendien geeft een leider het goede voorbeeld.”

Zijn medewerkers in de Bouw & Infra moeilijk te overtuigen?

“Ik weet niet of ze moeilijker te overtuigen zijn dan in andere sectoren. Je hebt namelijk niet alleen te maken met je eigen werknemers, maar ook met veel werknemers van onderaannemers of zzp’ers. Dit werknemersbestand kan per dag wisselen. Je bouwt met sommige werknemers dan niet zo makkelijk een band op. Juist daarom moet je duidelijk communiceren en open staan voor wat je medewerkers te zeggen hebben. Spoor ze ook zelf aan om mee te denken. Dan bedoel ik situationeel leiderschap, waarbij je als leidinggevende je leiderschapsstijl aanpast aan de persoon of situatie.”

Hoe merk je dat een leidinggevende zijn bouw- of projectlocatie op orde heeft?

“Op een bouw- of projectlocatie kun je vaak al zien of de teugels strak in handen worden gehouden. Als de locatie er opgeruimd uitziet, als de schaftketen opgeruimd zijn en als je ziet dat onderaannemers zich ook aan de regels houden. Dan is de kans groot dat de leidinggevende het strak in de hand heeft.”

Wat kan een leidinggevende doen om de Bouw & Infra veiliger te maken?

“Hier komt vakkennis over veiligheid en gezondheid om de hoek kijken. Je moet weten welke risico’s op de loer liggen en de werknemers daarvoor behoeden. Daarom ben je als leidinggevende vaak bezig met het analyseren van de projectlocatie. Zo weet je of er eventueel actie ondernomen moet worden. Eveneens is het van belang dat een leidinggevende besluitvaardig is als de veiligheid en gezondheid in het gedrang komt en zo nodig het werk stil legt.”

Hoe breng je die kennis precies over?

“Vertel altijd zoveel mogelijk waarom je sommige besluiten neemt als daar tijd voor is. Wees direct in je communicatie als het fout dreigt te gaan. Pas je taal- en woordgebruik zo veel mogelijk aan aan de werknemer die tegenover je staat.

Hoe kan een leidinggevende Bouwspraak implementeren op de bouw- of projectlocatie?

“Ze zeggen weleens dat sommige mensen anderen kunnen sturen met hun ogen. Bouwspraak helpt leidinggevenden communiceren zonder woorden te gebruiken. Dat is één van de meest krachtige communicatiemiddelen. Op afstand kun je werknemers informatie geven die direct te maken heeft met hun veiligheid. Voor die veiligheid en gezondheid ben jij als leidinggevende medeverantwoordelijk.”

 

Bouwspraak implementeren in je organisatie?

Hier vind je handige middelen zoals posters en toolboxen om jouw organisatie Bouwspraak-proof te maken. Zo maak je veiligheid in de Bouw & Infra zichtbaarder bij jouw collega’s.